Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mass Effect olvasói teszt

2012.05.02

 

 A BioWare 4 éve fantasztikus ötlettel állt elő. Nos, a bevételen meg is látszik és persze sok rajongót szedett maga köré, mint pl.: Jó magam is. (Régen nem szerettem az RPG-ket, de ez rabul ejtett)
 

mass-effect-3.jpg

 
A történet
 
Földi időszámítás szerint 2183-ban járunk. Alig harmincöt éve, hogy az emberiség felfedezte a tömegrelék technológiáját a Marson, melyet az ötvenezer éve kihalt protiánok hagytak hátra, s ezzel csatlakozott a Galaktikus Tanácshoz, mely egy Fellegvár nevű, feltehetően protiánok építette űrállomáson székel. Az emberiség megalapította saját Szövetségét, mely egy külön test a Tanács felségterületén belül. Sok fajnak nem tetszik az emberiség erőszakos terjeszkedése, mások viszont megértően viszonyulnak hozzájuk. A Tanácsot három faj: az aszárik, a turiánok, és a szaláriánok képviselői vezetik.
Miután jelentettük a tanácsnak hogy valószínűleg árulás történt kineveznek minket az első ember fantommá. A mi feladatunk az, hogy megmentsük az emberiséget a protiánok,Gethek és Saren elől.
 

mass-effect.jpg

 
Csapattársak
 
Kezdetben velünk van Kaidan és mellé egy sima katona. Őt elveszítjük, az első küldetés során. Később jön Garrus Vakarian, (személyszerinti kedvencem)Wrex,Ashley Williams,Tali és még sokan. Mi nem irányíthatjuk a társakat, de ez nem is gond szerintem, mert nagyon jó kis MI-vel vannak felruházva. Persze őket is fejleszthetjük, ha fejlődtek.
 
 
Súlyos Döntések
 
Mint minden RPG-ben vannak döntési lehetőségek.  Ebben a játékban nem kis súlyossággal jár egy rossz mondat. Mivel itt is több ending van ezért is fontos oda figyelni mindenre. Itt nem jó és rossz oldal van (mint Jade Empire-ben és a SW KOTOR-ban) hanem itt regenát és példakép van. Ezeket cselekményeink illetve párbeszédnél történő beszéd is befolyásolja.
 
 
UNREAL ENGINE 3 dübörög
 
A grafika ultra highon mesés látványt nyújt, de még csak sima magas beállításokon is gyönyörű. Kisebb nagyobb bugok előfordulnak, de egy patch után nem igazán van semmi olyan, amit én észrevettem volna. Persze vannak utána is szépség hibák, de ezt el lehet nézni. A mimikák szerintem jók lettek bár nem egy L.A. Noire de szerintem nagyon jók így is.
 
 
 

mass-effect-2.jpg

 
 
Karakterkészítés
 
Nos, ez a játék egyik erősebb része. A játék elején megalkothatjuk karakterünket, de lehetünk a hagyományos Shaperddel is. Választhatunk több kaszt közül is pl.: katona stb. Ez a történetet nem nagyon folyásolja be, de az elejét mindenképpen. Lehetünk akár biotikus képességekkel rendelkező katona vagy akár technikai mérnök is.Részletesen lehet elkészíteni a saját karakteredet (pl.: hol legyen a sebhelyünk stb.).Bevallom a 2-ben sokkal jobb a kari készítés, de korához képest is nagyon jó.
 
 
A zene, hangok
 
Zenéjét Jack Wall szerezte. Remek hangulatot teremt a zene,szóval szerintem teljesen rendben van. A párbeszédeknél van beszédhangunk (ez a Bioware játékoknál nem túl jellemző) ami bevallom nekem nagyon tetszett. A fegyver hangok nagyon élethűek lettek, de szerintem minden féleképpen érdemes kipróbálni, mert egyszerűen zseniális!
 
Harc
 
TPS játékról van szó, mint pár játék pl.: Gears of War (mintha látnám benne 1-1 nyomát, de nem annyira).Harc közben elő-elő szokott fordulni 1 bug: a fegyver kisülése .Ez igen kellemetlen bug de a patch orvosolja. Csapat társainkat is tudjuk "irányítani" (persze csak hogy hova menjenek.) Több féle fegyver van, ami egyedül zavart az, hogy a sniper puskának nincs távcsöve se célkeresztje… Bár ez nem ront a játék menetén. A fedezékrendszer nagyon kidolgozott talán az említett kisülés nem tetszik, de nem olyan zavaró.(Bár nálam sose fordult ez a hiba elő, de én az elején már patcheltem mert Ati x1650en kockás volt a lámpa és az nagyon zavaró volt.)
 
 

mass-effect-1.jpg

Szabadság
 
A játék egy egész galaxisnyi szabadságot ad nekünk. Ez a Galaxis térkép a Normandián található. Több tucat csillagrendszert és több száz bolygót rejt a játék. Nagyszerű bolygókkal megáldva. Minden bolygónak van egyfajta bejárható területe pl.:A fellegvárnak.
 
Hibái
 
Sajnos minden játéknak vannak, ennek is vannak kisebb-nagyobb hibái, de nem olyan súlyosak. Én hárommal találkoztam: a nem régibe említett sniper puska távcső nélkül, (nem mondom azt, hogy rövid mert szó mi szó elég tartalmas) kissé rövidre sikeredett a 30 óra ellenére (ha jól emlékszem 30 óra). És a harmadik az, ami nekem szemet szúrt. Az hogy x1650-es videokártyán vannak olyan textúra hibák, mint az árnyék kockázódása, a fények kockásodnak, Garrus arca furán nézett ki és betöltés után elmosódik a textúra 1-1 pillanatra.
 
Összességében
 

Fantasztikus, tartalmas játék. Sok felszerelés és sok kaland. Gépigényileg nem kell neki atomerőmű, de azért nem árt egy kicsit erősebb gépezett. Képregény is készült a játékból (sajnos magyarul nem jött ki.). Remek játék, aki szereti a SCI FIT az mindenképpen próbálja 

 

Ceni 98                                                                                                                                                           89%