Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dungeon Defenders olvasói teszt

2012.05.03

 

Bevezető
 
Ha azt gondoljátok hogy ez egy egyszerű és könnyű tower defense játék akkor tévedtek!
Elég nehéz ebben a stílusban olyan játékot készíteni, ami nem unalmas, pörgős, jó a hangulata és viszonylag olcsó. A Trendy Entertainment megmutatta nekünk, hogy igen is lehet készíteni egy remek és nem unalmas tower defense játékot.
 

dungeon-defenders-lead.jpg

 
 
Mit is rejt a játék?
 
Az egész játék arról szól, hogy egy nagy kristályt bevédj a támadó orkoktól, amik el akarják pusztítani azt,és neked kell megakadályoznod hogy ez megtörténjen. A jól ismert "Orcs Must Die!"-hoz sem szabad hasonlítani. Lehet hogy ugyan az a kategória, de más-más tészta a 2 játék. Az összehasonlítás már azért lehetetlen mert a Robot Entertainment inkább a dús akcióval fogja meg a témát, nem úgy mint a Dungeon Defenders. Én játszottam mind a kettő játékkal és az igazság szerint a Trendy játéka sokkal jobban megfogott mint a Robot-é. A DD inkább a szerepjáték témával foglalkozik. Miért is jó ennyire a játék?Itt a válasz:egész jó alap történet, sok pálya, challenges és játék módok, 4 karakter, XP rendszer, rengeteg fegyver, na és a 4 fős kooperatív mód.
 
 
Csak óvatosan!
 
Amennyire bonyolult egy játék, annyira nehéz is. A DD-ben nagyon fontos a kooperatív mód. Ugyebár a csapatmunka és a jó közösség sokat számít a játékokban, főleg ha nehéz. De vannak hátrányai is. Előnye, hogy az ellenfeleket le tudjátok ölni, de a pályán ugyan annyi mana van. Szóval ha négyen játszanátok akkor meg kell beszélni mit hova rakjatok mivel elég kevés a mana és véges az építési mennyiség. Honnan is lehet manát szerezni? Minden elkezdett pályán ládákban találhatók amiben hullámonként újratermelődik, ja és a szörnyek is adnak némi manát.
 
 

dungeon-defenders-20100825105157314_640w.jpg

 
 
Karakterek
 
Squire
Az egyik legegyszerűbb és legerősebb karakter. Sok az életereje viszont kevés a manája. A szörnyek ellen közelharcban első osztályú. Építkezésben is jó. Folyosókat, lépcsőket elfoglaló „daráló”-ja felülmúlhatatlan, főleg ha van mögöttük ágyú és fel vannak fejlesztve!
 
Huntress
A huntress mondható Rogue-nak is. Ez az elf lány piszkosul sok fegyverrel rendelkezik,van itt íj, gránátvető, puska stb...Építésben nem a legjobb de azért tud csapdákat pakolni ami méreggel, tűzzel vagy akár sötétséggel van megáldva. Messziről viszonylag sokat ér.
 
Apprentice
Apprentice=varázsló vagy mágus. Szerintem mindenki tudja hogy a mágusoknak van a legtöbb manájuk. Nagyon nagy sebzéseket tud okozni varázsbotjával de nem csak messziről hanem közelről is, de az életereje igencsak kevés. Löveg tornyokat tud építeni ami elég jó távolra.(kedvencem)
 
Monk
És legutoljára itt van a Monk. A Monk tud lőni és ütni is így közelről és messziről is tökéletes. Gyógyításban nagyon jó. Aurákat tud lerakni amiből van több fajta(tűz,áram,méreg,élet)amiket a szörnyek spawn helyén érdemes rakni.
 
 
 
Xp és szint lépés
 
A DD zseniális lett karakterosztályok lévén, mert ahány kaszt, annyi lehetőség, taktika és stratégia. Minden karakter XP-t gyűjt és szintet lép és szintlépéskor kapott tapasztalati pontot sok mindenre el lehet költeni.(pl:gyorsaság, sebzés, életerő, épített dolgok életereje, sebzése és még sok más.)Elég nehéz dönteni, de egy idő után rájössz, hogy miben vagy gyengébb. Essen szó a loot rendszerről is. Loot van szerencsére bőven, kihulló ládákból, megölt orkokból is. Rengeteg pajzs, kard, páncél rakható az inventory-ba vagy a karakterre. Van a játékban egy kocsma ahol kupáinkat, inventorynkat vagy akár a boltban vásárolhatunk is.(gondolj a lego-s játékokra.) A boltban lehet kapni peteket is. Van szárnyas tigris, griff vagy akár sárkány is ami segít neked a harcban mind a tornyaidat erősítik vagy szimplán lövik a szörnyeket. Majdnem az összes itemet lehet fejleszteni és tuningolni,ez azért is jó mert mondjuk a varázslóbotjából nem 1 vagy 2 löveg jön ki hanem 3 vagy 4.
 
 
dungeondefenders.jpg 
 
 
Összességében
 
Kevés elemre panasz nem lehet, hisz rengeteg elem van a játékban. Több óráig, napokig el lehet lenni vele főleg barátokkal. A szint lépés lehetősége a Loot rendszer miatt is megéri újra kezdeni a pályákat. A grafikáról szó még nem esett:az Unreal Engine 3 motorral hajtotta design nagyon kellemes, gyönyörű. Szerencsére nem kell nagy gép hozzá, barátságosan elfut egy gyenge gépen is. Nagyon jól kimunkált játék és sok munka volt vele. A történet az úgy jó ahogy van… egyszerű de nem is kell túlbonyolítani. A hang és zene is jó, bár a zenéből elég kevés lett bele rakva.
Hibái: Túl nehézre sikeredett, tutorial hiánya.
 
Ghost                                                                                                                                                  90%