Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Modern Warfare 3 vs. Battlefield 3

2011.11.12

Modern Warfare 3 VS. Battlefield 3

  "Titánok harca"

vs..jpg

Elérkezett az idő, amikor dönteni „kell”, hogy melyik lett 2011 legjobb FPS játéka, le tudja-e verni végre a Battlefield a Call of Duty-t? Az eladási számok most nem érdekelnek, sem más magazinok pontszámai, csak az, hogy melyik játék a jobb, amelyik megérdemli e méltó címet. Azt tudjuk idáig, hogy az eladási listákat a CoD uralja. Az alábbi szövegben arról lesz szó, hogy vajon ettől függetlenül jobb  a BF3, és szinte minden tulajdonságot összevetek, hogy eldöntsem, melyik a jobb. Na gyerünk!

 

Marketing:

Először is a bevételeket igen meghatározó dologról beszélnék, a marketingről. Az Activision-nek nem volt különösebben ilyenje(azért nem is húzódtak vissza), most inkább a DICE munkásságáról írnék. Nekik a próbálkozásaik néha már undorítónak nevezhetőek. Például akkor, amikor azzal akarták a Modern Warfare sorozatot(és az egész CoD-ot is), hogy azt állították (mindegy, hogy igaz-e vagy se), a norvég tömeggyilkos, Anders Breivik a Modern Warfare 2-vel képezte ki magát tettei előtt. Ez elég visszataszító próbálkozás, úgyszintén, mint amikor felemelte a hangját az MW2 repülőteri jelenetére, amikor civileket és rendőröket kellett ölnünk, pedig a BF3-ban is található olyan pálya, ahol rendőröket gyilkolászunk.

 

vs..jpg

 

Előrejelzések:

Mind a két játék elég sok trailert adott ki, és sok információval szolgáltak a rajongóknak. A Digital Illusions CE még bétát is kiadott. Itt viszont teljes lett a káosz. Minden elmebeteg elkezdett rossz megjegyzéseket aggatni a játékra, ahelyett hogy segítette volna a fejlesztők munkáját. Mert csak a szájuk volt nagy, arra nem gondoltak, hogy ez egy béta verzió, nem pedig egy demó.

 

Sztori:

Mind 2 játéknak elég rövid a kampánya. A Battlefield-nek 5-6 óra, ugyanúgy mint a Call of Duty-nak. A sztori eltérő, a BF-ben egy vallatószobából emlékezünk vissza régebbi eseményekre (harcokra) és ezekben kell helytállnunk, CoD-ban pedig a már 3. világháborúvá kinőtt harcokban kell elkapnunk Makarovot. Ennyi.

 

Játékélmény:

Nekem nagyon tetszett a Modern Warfare 3 pörgős, mindig új dolgokat felmutató játékmenete. Sokkal izgalmasabbnak találtam a Battlefield 3-nál, pedig az sem rossz. Azt is észrevettem, hogy a CoD-ban sokkal többször nyílik alkalmunk járművek vezetésére, pedig a BF-ek szoktak lenni azok, ahol lehetőségünk nyílik arra, hogy különbözőbbnél különbözőbb harci járműveket vezessünk. Szerintem itt az MW mérföldekkel jobb mint versenytársa.

 

vs..jpg

Grafika:

Az Infinity Ward hozta a már megszokott CoD grafikát, ami szép, de nem annyira mint a DICE mesterművéé. Itt a BF aratott győzelmet. Sokkal szebb a grafikája mint ellenfeléé. A lényegtelenebb részleteket is szépen kidolgozták.

 

Újdonság:

A Digital Illusion CE által bevezetett reflexjátékok nekem nagyon bejöttek. De itt az újdonságok ennél a játéknál megállnak. Semmi más forradalmi dolog nincsen. A Call of Duty viszont már több dologgal örvendeztetett meg bennünket. Itt van a nagyon változatos játékmenet újabb fegyverekkel, itt is volt néha gombnyomogatós rész, de a legnagyobbat a Survival mód ütötte. Ez csaknem tökéletes és sokkal növeli a játék szavatosságát. Egyre erősödő ellenfelek, 5 körönként bossok és 20 megnyitható pálya. És még majd jönnek DLC-k? A Black Ops -ban alapból 2 Zombie pálya volt, itt meg 20. Ez rengeteg.

 

vs..jpg

Multiplayer:

A multiplayer semelyik játéknál nem változott, de ha ide nem vesszük bele a Survival módot, akkor a BF multiját élvezetesebbnek találtam.

Itt már lehet jó sok járművet vezetni, vadászrepülőgép, harckocsi, tank, csónak stb…. Ez egyszerűen jobban tetszett és még a grafikája is jobb.

 

Egyéb dolgok:

Az egyéb dolgokhoz nem fogok sokat írni, csak elmondom a kisebb bugokat és miegyebeket. A Battlefield 3-ban elég sok kisebb buggal találkoztam, egy viszont nagyon megdöbbentett. Az amikor felrobbantottam egy tankot, akkor lett egy hatalmas füstfelhő….aztán minden nyom nélkül eltűnt. Se váz, se törmelék. És ez elég sokszor előfordult. A másik, ami nem tetszett, az az, hogy amikor az ellenség „különleges” mozgásokat (kiszállás egy autóból, fedezék átugrás) hajt végre, akkor nem sebezhető. Ez elég idegesítő volt. Az MW3-ban egyszer beleolvadt egy katona zuhanás közben a falba és ennyi. Más hibát nem találtam.

 

Akkor melyik a jobb?

Én személy szerint nagyon bíztam a Battlefield 3-ban, olyannyira, hogy a teszt pontozását is eltúloztam. Miután játszottam a CoD-dal, megbántam, hogy olyan sokat adtam rá. Nem ér annyit, csak 9.6-ot. De már nem akartam átírni. Szóval szerintem a jobb játék ez:

 

 

 

index.jpg

 

 

 

Armax

A Battlefield 3 tesztjéhez katt ide.

A Modern Warfare 3 tesztjéhez katt ide.