Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alan Wake teszt

2012.02.15

 

 

Ismeritek azt az érzést, mikor úgy érzitek, hogy valaki figyel. Ha úgy hiszed, hogy csak képzelődsz, most csalódni fogsz, mert tévedsz. Sosem vagy egyedül, a sötétség körbevesz. Ha kimerészkedsz a fényből, egyedül maradsz a sötétségben, már ott is van körülötted, és figyel. Belülről tép szét, ott fészkel az agyad legmélyebb pontján, és belülről emészt el. S ha nem vigyázol, elragadd, átformál, és örökre a rabszolgájává tesz.

Alan, a sikeres bestseller író, szörnyű álomból kell fel. A kocsiban aludt. Ahogy felkelt, már is megcsapta a friss levegő illata. A nap melegen sütött, mégis enyhén csipet a hideg. Alan és felesége, Alice, Bright Fall's- ba utaztak. Alan már rég óta képtelen volt írni, ez elől akart egy időre menekülni, így vakációra mentek. Miután megérkeztek, a szállásuk felé vették az irányt. Az erdő kietlen volt, volt benne valami természetfeletti. Sajnos már az első este rosszul indult, mivel Alan és Alice összevesztek. A férfi kiviharzott a lakásból, de ahogy elhagyta a lakást szörnyű kiáltásokat halott bentről. Bevágta az ajtót és látta, hogy valami árny elragadja Alice-t, és a vízbe rántja. Alan utána ugrott, s hirtelen minden elsötétedett körülötte.

Enyhe füst szag csapta meg Alan orrát. Egy, a hegy oldalán logó autóban feküdt. Nem tudván, hogy került ide, elindult az erdőbe. Vészjósló hangokat halott a háta mögül, hátra nézet, és ekkor … megtudjátok mi történt ez után, ha végig játsszátok a játékot, én most viszont itt nem regényt, hanem tesztet írok.

Mi kell egy jó thrillerhez ? Elhagyatott hely, például Kisváros, erdővel szegélyezve ? Pipa. Kétes alakok ? Aha. Megtört ember, aki nem tudja mi folyik a háttérben? Természetesen. És olyan ütős hangulat, hogy a hátunkon feláll a szőr? Mi az hogy. Tisztelettel jelentem, kedves olvasok, itt mind megtalálható a felsorolt elemek közül. Tegyük fel, hogy egyedül bolyongsz az erdőben, nincs nálad más, csak egy elemlámpa, ami alig pislákol már. Ekkor zajokat hallasz, ködfátyol felerősödik, futni kezdesz. Nem mesze látsz egy kis fényforrást, próbálod elérni, de megbotlasz. Felpattansz, de érzed a leheletüket a tarkódon. Már majdnem ott vagy, mikor … ki tudja mi lesz.

Nem akarom tovább fokozni a hangulatot, így inkább átérek a játék mechanikájára. Legfőbb fegyverünk a fény, mivel azok a mocskos árnyak egy dolgot utálnak, de azt nagyon, a fényt. Legyen az a természetes napfény, vagy a zseblámpánk gyenge fénysugara, megbénulnak tőle. Annyi hátránya van ennek, hogy elég erős sugár kell, hogy fűbe harapjanak, mivel a, nevezzük őket egyszerűen zombiknak, van egy úgymond pajzsa, ami színtiszta árnyakból épül fel. Na és a mi kis elem lámpácskánk csak a pajzsot képes eltüntetni, ezt követően még oda kell sóznunk. Konkrét fegyver, ami rendelkezésünkre áll, az például a revolver, a vadász puska, a sörétes puska, és más egyéb. Lesz még segítségünkre flash gránát, jelző rakéta és fáklya is. Nem kell félni, elem lámpánkból is lesz másféle, szám szerint három. Bár azt nem értem, hogyan teszi bele az AA-s elemet abba a góliát zabáló reflektorba. És el is érkeztünk a játék másik fő mozzanatához, a gyűjtögetéshez. Igazából csak a töltényt és az elemet kell szedegetnünk, de míg az első létfontosságú, a másik szinte fölösleges. Azt hittem, én naiv, hogy szépen gondosan használom, elraktározom, s majd ha kell felhasználom. De tévedtem, mert a játék úton-útfélen kilopja a zsebünkből. Mindegy, mert kb. maximum húsz elem felhasználásával végig vittem a játékot. Lőszere viszont nagy szükségünk lesz, sosem tudunk majd eleget magunkhoz venni.

Ellenfél terén a játék egész változatos. Vannak az egyszerű zombik, aztán vannak a két és fél méter magas zombik, és persze ezek mindenféle fegyver, ruha kombinációban. Aztán végül ott vannak a hollók.

A grafika tetszett. Ha a karakterek nem is, de a helyszínek piszok jól meg vannak rajzolva. Volt, hogy csak álltam, hallgattam a fák susogását, figyeltem a távoli hegyek hófödte csúcsait. A zenék piszok jók. A játék őt fejezetre van felosztva, mintha valami sorozatot néznénk, és mindegyik rész végén volt valami igazán pazar számocska.

Na azért mondanék egy-két hibát is. Például a játék harc része igen repetitív, és túl félelmetesnek se mondanám. Egynél többször biztosan nem sokan fogják végigvinni. Sőt a játék hossza sem különösebben kimagasló, nem rövid, de azért nem is túl hosszú. Nincs semmi többjátékos mód, így a tartalom talán egy kicsit szegényes.

Összegezve két dolgot tudok mondani. Egyik, hogy ez a játék valami pazar, minden thriller kedvelő embernek kötelező anyag, néha olyan érzésem volt, mintha filmet néznék. Egyedi, magával ragadó egy alkotás. Ja és a másik, ne maradj egyedül a sötétben, lehet hogy már mögötted van, és figyel, csak a tökéletes alkalomra vár, hogy elragadjon.

 

90%

Gykrizsi